Επίπεδοι – float υαλοπίνακες
Οι επίπεδοι υαλοπίνακες είναι το κοινό γυαλί. Η μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή του επίπεδου γυαλιού ονομάζεται float. Κατά την διάρκεια της παραγωγής του, το κοινό γυαλί αναμιγνύεται με άλλα ακατέργαστα υλικά, και λιώνει στο φούρνο τήξης γυαλιού, σε θερμοκρασία 1.500 – 1600 oC. Στη συνέχεια το μίγμα ρέει σε μια δεξαμενή με λιωμένο κασσίτερο.
Κατά την διάρκεια της διέλευσης πάνω από τον λιωμένο κασσίτερο, το ζεστό γυαλί παίρνει επίπεδη μορφή από την επιφάνεια της δεξαμενής και αναπτύσσει εξαιρετική ομοιομορφία πάχους. Στην έξοδο της δεξαμενής η σχηματιζόμενη ταινία γυαλιού με θερμοκρασία 600 oC, οδηγείται με σύστημα αντίθετων γραναζιών, στο θάλαμο ψύξης, κυλιόμενη πάνω σε μεγάλους κυλίνδρους. Η ταχύτητα κύλισης κυμαίνεται από 7 έως 20 μέτρα το λεπτό ανάλογα με το πάχος του γυαλιού. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα κύλισης, τόσο λιγότερη ποσότητα συσσωρεύεται μέσα στη δεξαμενή, άρα τόσο μικρότερο είναι το πάχος του γυαλιού. Στο θάλαμο ψύξης η συνεχόμενη γυάλινη ταινία ψύχεται με ηλεκτρονικούς ανεμιστήρες, αργά και για αρκετές ώρες, έτσι ώστε μέχρι να διανύσει το θάλαμο η θερμοκρασία να έχει πέσει από τους 600 oC στους 280 oC. Η διαδικασία ψύξης γίνεται βαθμιαία έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι υπολειπόμενες εσωτερικές τάσεις (καταπονήσεις) μέσα στην μάζα του γυαλιού, που προκάλεσε η ενδοτράχυνση. Αφού τελειώσει η διαδικασία ψύξης πραγματοποιείται η κοπή, από ηλεκτρονικά ελεγχόμενους κόφτες, οι οποίοι χαράζουν την κινούμενη γυάλινη ταινία οριζοντίως και καθέτως. Στο τελευταίο στάδιο πραγματοποιείται ο ψεκασμός της επιφάνειας του γυαλιού με σιλικονούχα πούδρα για να προφυλαχτεί από τυχόν γρατζουνίσματα κατά την διάρκεια της μεταφοράς του.
Ο υαλοπίνακας float κατασκευάζεται σε πάχος 4mm, 5mm, 6mm, 8mm, 12 mm, 15mm και 19mm. Υπάρχει σε μια ποικιλία χρωμάτων όπως φιμέ, μπρονζέ, χρωματιστά lacobel, Super Silver Fyme , Super Sylver Μπρονζέ , extra clear (διάφανο χωρίς την πράσινη απόχρωση του γυαλιού). Προσφέρει ένα πρώτο επίπεδο ηλιακού ελέγχου και εξασφαλίζει υψηλή διαπερατότητα στο φως.
Το επίπεδο γυαλί (float) έχει τα παρακάτω συστατικά:
- Πυρίτιο, την πρώτη ύλη σε μορφή άμμου (70 - 72%).·
- Οξείδιο του ασβεστίου, ως σταθεροποιητής, σε μορφή ασβεστόλιθου (περίπου 10%).
- Για χρωματιστής μάζας γυαλιά ενσωματώνωνται επιπρόσθετα μεταλλικά οξείδια.
- Διάφορα άλλα οξείδια όπως αλουμίνας και μαγγανίου, για βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων του γυαλιού, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στους ατμοσφαιρικούς μολυντές,
- Ανθρακικό Νάτριο, θειικά και νιτρικά άλατα (περίπου 14%)
Ενεργειακός υαλοπίνακας διπλής υάλωσης
Τα αντικείμενα σε ένα χώρο με υψηλή θερμοκρασία εκπέμπουν την θερμότητα που αποκτούν με την μορφή μεγάλου μήκους υπέρυθρης ακτινοβολία (IR). Οι κοινοί υαλοπίνακες όπως και τα υπόλοιπα αντικείμενα ενός χώρου, απορροφούν περισσότερη υπέρυθρη ακτινοβολία, αυξάνεται η θερμοκρασία τους και επανεκπέμπουν την θερμότητα που αποκτούν προς τα έξω το χειμώνα με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια αρκετή ενέργειας.
Ο ενεργειακός υαλοπίνακας εμποδίζει την εκπομπή της θερμότητας προς τα έξω και γι αυτό και ονομάζεται ‘’χαμηλής εκπομπής ’’ή‘’ Low‐E (Low –Emissivity). Η ιδιότητα αυτή, ονομάζεται ικανότητα εκπομπής (emissivity) και εκφράζεται με την τιμή e η οποία δηλώνει το ποσοστό (%) της επανεκπεμπόμενης ενέργειας. Η τιμή (e) ενός κοινού υαλοπίνακα είναι 0,89. Δηλαδή το 89% της ενέργειας που απορροφάται από τον υαλοπίνακα, επανεκπέμπεται προς τον εξωτερικό-ψυχρό χώρο και μόνο το 11% ανακλάται πίσω στον εσωτερικό-θερμό χώρο.
Ένα λεπτό, αόρατο στρώμα αφήνει να διαχυθεί στο εσωτερικό το φως και η ηλιακή ενέργεια αλλά παράλληλα αποτρέπει την έξοδο της θερμότητας. Το κενό μεταξύ των δύο υαλοπινάκων μπορεί να γεμίσει με ευγενές αέριο για να μειωθεί περαιτέρω ο συντελεστής μεταφοράς θερμότητας U (θερμοπερατότητας).
Ο συντελεστής θερμοπερατότητας ενός διπλού υαλοπίνακα ο οποίος αποτελείται από δύο υαλοπίνακες πάχους 4mm ο καθένας με διάκενο 12mm μεταξύ τους είναι ίσος με 2.9W/(m2K), ενώ για τον αντίστοιχο διπλό ενεργειακό υαλοπίνακα ο συντελεστής θερμοπερατότητας κυμαίνεται από 1.6 έως 2.0 W/(m2K).
Στους συμβατικούς διπλούς υαλοπίνακες τα 2/3 της απώλειας θερμότητας οφείλονται σε θερμική ακτινοβολία, ενώ το υπόλοιπο 1/3 οφείλεται σε θερμότητα διά επαφής και θερμικά ρεύματα.
Στους διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες η διάδοση της θερμότητας οφειλόμενη σε ακτινοβολία σχεδόν ελαχιστοποιείται από την επίστρωση έως και 96%. Επιπλέον, η χρήση αερίων στο διάκενο μειώνει την μετάδοση της θερμότητας (U‐Value=1.1W/m2K με χρήση Ar) ενώ ακόμα καλύτερη θερμομόνωση επιτυγχάνεται με χρήση θερμομονωτικού πηχακίου.
Οι χαμηλής εκπομπής (Low‐E) διπλοί υαλοπίνακες αποτελούνται από δύο κομμάτια γυαλιού εκ των οποίων το ένα γυαλί περιέχει αόρατη σύνθεση μεταλλικών στοιχείων, την αποκαλούμενη χαμηλής εκπομπής επίστρωση. Με την επίστρωση στη μία πλευρά του γυαλιού με ένα λεπτό στρώμα μεταλλικών οξειδίων, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε αρκετά την ικανότητα εκπομπής (τιμή e), την απορρόφηση ενέργειας και να αυξήσουμε την θερμότητα. Με την χρήση πιο δραστικών επιστρώσεων, καταφέρνουμε να αυξήσουμε σε σημαντικό βαθμό την θερμομόνωση που παρέχουν οι υαλοπίνακες.
Η χαμηλής εκπομπής (low-e) επίστρωση είναι σχεδιασμένη να αυξάνει την ανάκλαση της προσπίπτουσας και απορροφούμενης από το γυαλί θερμότητας προς την πλευρά της πηγής της θερμότητας. Με άλλα λόγια αφήνει να διαχυθεί στο εσωτερικό το φως και η ηλιακή ενέργεια αλλά παράλληλα αποτρέπει την έξοδο της θερμότητας. Σε αντίθεση με τους κοινούς υαλοπίνακες, οι επιστρωμένοι low-e υαλοπίνακες απορροφούν, άρα και εκπέμπουν προς τον εξωτερικό-ψυχρό χώρο, μικρότερα ποσοστά ενέργειας, με αποτέλεσμα την διατήρηση της θερμοκρασίας του εσωτερικού χώρου τον χειμώνα και την μη απορρόφησης της ζέστης προς τα μέσα το καλοκαίρι.
Το κενό μεταξύ των δύο υαλοπινάκων μπορεί να γεμίσει με ευγενές αέριο για να μειωθεί περαιτέρω ο συντελεστής μεταφοράς θερμότητας U (θερμοπερατότητας).
Ανάλογα με την μέθοδο επίστρωσης, οι επιστρωμένοι υαλοπίνακες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
- Σε υαλοπίνακες πυρολυτικής επίστρωσης (ή σκληρής επίστρωσης όπωςλέγονται) των οποίων η επίστρωση γίνεται υπό θερμοκρασίες της τάξεως των 500ΟC, κατά την διάρκεια της παραγωγής τους, εν σειρά, γι’ αυτό και αποκαλούνται επίσης on line.
Το βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το ότι η ενσωματούμενη στην επιφάνεια του γυαλιού επίστρωση, είναι ανθεκτική σε μηχανικές καταπονήσεις, πράγμα το οποίο μας παρέχει την δυνατότητα να τοποθετούμε τα γυαλιά με την επιστρωμένη επιφάνεια στην θέση 1 στην οποία το γυαλί αποδίδει τις χρωματικές του ιδιότητες για τις οποίες το έχουμε άλλωστε επιλέξει.
- Σε υαλοπίνακες εν κενώ επίστρωσης (ή μαλακής επίστρωσης όπως λέγονται) των οποίων η επίστρωση γίνεται σε χωριστή φάση από την παραγωγή, γι’ αυτό και αποκαλούνται off line.
Μειονέκτημα της μεθόδου είναι η παραγωγή επιστρώσεων μη ανθεκτικών σε μηχανικές καταπονήσεις, κάτι που απαιτεί προσεκτικό χειρισμό των γυαλιών καθ’ όλα τα στάδια της περαιτέρω επεξεργασίας των, την χρήση τους μόνο σε διπλές υαλώσεις και την τοποθέτηση της επιστρωμένης επιφάνειάς τους μόνο στις θέσεις 2 και 3. Μία πολύ σημαντική παράμετρος των επιστρωμένων (ανακλαστικών) γυαλιών είναι το οπτικό αποτέλεσμα που μας δίνουν οι χρωματισμοί τους. Η δημιουργία τους στηρίζεται στους διαφορετικούς δείκτες διάθλασης που έχουν δυο διαφορετικά υλικά αλλά και δυο διαφορετικού πάχους στρώματα του ίδιου υλικού. Συνδυάζοντας λοιπόν οι παραγωγοί των επιστρωμένων γυαλιών τόσο διαφορετικά υλικά (Οξείδιο Τιτανίου, Οξείδιο Χρωμίου, Οξείδιο Χαλκού κλπ) όσο και διαφορετικού πάχους επιστρώσεις του ίδιου υλικού, παράγουν ανακλαστικά γυαλιά με διαφορετικό οπτικό-χρωματικό αποτέλεσμα (Fume, Bronze, Green, Blue, Silver, Gold, Green κλπ) αλλά και διαφορετικό βαθμό ανακλαστικότητας.
Στη δεύτερη και πιο σύγχρονη μέθοδος επίστρωσης που χρησιμοποιείται τελευταία, τα γυαλιά είναι διαφανή, προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, έχουν μεγάλη φωτεινότητα και δίνουν τη χαμηλότερη τιμή U του συντελεστή θερμοπερατότητας Κ.
Ο συντελεστής θερμοπερατότητας ενός διπλού υαλοπίνακα ο οποίος αποτελείται από δύο υαλοπίνακες πάχους 4mm ο καθένας με διάκενο 12mm μεταξύ τους είναι ίσος με 2.9W/(m2K), ενώ για τον αντίστοιχο διπλό ενεργειακό υαλοπίνακα ο συντελεστής θερμοπερατότητας κυμαίνεται από 1.6 έως 2.0 W/(m2K).
Στους συμβατικούς διπλούς υαλοπίνακες τα 2/3 της απώλειας θερμότητας οφείλονται σε θερμική ακτινοβολία, ενώ το υπόλοιπο 1/3 οφείλεται σε θερμότητα διά επαφής και θερμικά ρεύματα.
Στους διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες η διάδοση της θερμότητας οφειλόμενη σε ακτινοβολία σχεδόν ελαχιστοποιείται από την επίστρωση έως και 96%. Επιπλέον, η χρήση αερίων στο διάκενο μειώνει την μετάδοση της θερμότητας
(U‐Value=1.1W/m2K με χρήση Ar)
Ενώ ακόμα καλύτερη θερμομόνωση επιτυγχάνεται με χρήση θερμομονωτικού πηχακίου.
Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες πλεονεκτούν καθώς βοηθούν στην εξοικονόμηση των δαπανών για θέρμανση και εγγυώνται την ομοιογενή θερμοκρασία του χώρου. Επιπλέον, εξασφαλίζουν υψηλή διαπερατότητα φωτός και περιορίζουν το φαινόμενο
Συντελεστής θερμοπερατότητας U-Value (ή συντελεστής Κ)
Η θερμοπερατότητα ενός υαλοπίνακα, εκφράζεται με το συντελεστή U-value και μετρά την θερμότητα η οποία μεταδίδεται συνολικά με επαφή ανάμειξη και ακτινοβολία (σε Watt), μέσω ενός υαλοπίνακα (1m2) από την θερμότερη στην ψυχρότερη πλευρά (για κάθε ένα βαθμό διαφοράς θερμότητας).
Ο συντελεστής θερμοπερατότητας ενός μονού υαλοπίνακα 4mm είναι:
Ug = 5,8W/(m2.K)
Η συνολική θερμική μόνωση ενός παραθύρου εξαρτάται από την θερμική μόνωση του πλαισίου, την θερμική μόνωση του υαλοστασίου και τους αποστάτες θερμοδιακοπής και αποδίδεται από τον συντελεστή Uw, ενώ η θερμική μόνωση μόνο του υαλοστασίου αποδίδεται από τον συντελεστή Ug.
Εξέλιξη του συντελεστή θερμοπερατότητας των υαλοστασίων .
Μέχρι τα μισά του προηγούμενου αιώνα, τα υαλοστάσια αποτελούνταν από μονούς υαλοπίνακες με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες θερμότητας μέσω των παραθύρων, εξ αιτίας του πολύ υψηλού U-value (ένα υαλοστάσιο με μονό υαλοπίνακα πάχους 6mm, έχει Ug = 5,7W/(m2.K)). Περί τα τέλη της 10ετίας του 1930 γεννήθηκε η ιδέα του διπλού υαλοπίνακα, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται στην πράξη στις αρχές της 10ετίας του ’50, όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι διπλοί υαλοπίνακες, οι οποίοι συναρμολογούνταν και τοποθετούνταν επί τόπου. Αργότερα στις αρχές της δεκαετίας του 1960, τα εργοστάσια παρήγαγαν ερμητικά σφραγισμένους διπλούς υαλοπίνακες.
Η ιδέα των διπλών υαλοπινάκων ήταν να δημιουργηθεί ένα διάκενο γεμισμένο με ξηρό αέρα ανάμεσα σε δύο φύλλα υαλοπινάκων, το οποίο θα συντελούσε στην μείωση της μετάδοσης της θερμότητας με επαφή, δεδομένου ότι το γυαλί έχει θερμοαγωγιμότητα 1W/(m.K) ενώ ο αέρας μόλις 0,025W/(m.K), βελτιώνοντας έτσι τα μονωτικά χαρακτηριστικά και τον συντελεστή θερμοπερατότητας (Ug) ενός υαλοστασίου.
Ένα υαλοστάσιο με διπλό υαλοπίνακα, αποτελούμενο από δύο κοινούς υαλοπίνακες 6mm με 16mm διάκενο αέρα, ανάμεσά τους, έχει U = 2,7W/(m2.K).
Όπως φαίνεται στο σχήμα, όσο μεγαλώνει το διάκενο, τόσο βελτιώνεται η θερμομονωτική ικανότητα του διπλού υαλοπίνακα. Αυτό όμως συμβαίνει μέχρι ένα ορισμένο σημείο που είναι τα 16 – 18mm. Άρα διάκενο πάνω από 18mm, όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά αντιθέτως μειώνει την θερμομονωτική ικανότητα του υαλοστασίου.
Αργότερα επήλθε νέα βελτίωση με την αντικατάσταση του αέρα με ευγενή αέρια (Argon, Krypton) τα οποία έχουν μικρότερη θερμοαγωγιμότητα από τον αέρα ώστε να μειώνουν την μετάδοση θερμότητας με επαφή, αλλά και μεγαλύτερη πυκνότητα ώστε να περιορίζουν την μετάδοση θερμότητας με ανάμειξη.
Όμως αποφασιστικής σημασίας βήμα στην ποιότητα της θερμικής μόνωσης των υαλοστασίων αποτέλεσε η εφεύρεση της επίστρωσης της επιφάνειας των υαλοπινάκων με ένα μικροσκοπικώς λεπτό, θεωρητικώς αόρατο στρώμα μετάλλων ή μεταλλικών οξειδίων, το οποίο βελτιώνει σημαντικά (μειώνει) την τιμή της δυνατότητας θερμικής εκπομπής (emissivity e) του υαλοπίνακα. Έτσι προέκυψαν οι πρώτοι ανακλαστικοί υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής (Low-E) 1ης γενιάς. (K-glass, EKO, Plannibel-G κλπ).
Το επόμενο βήμα ήταν η ανακάλυψη νέων βελτιωμένων επιστρώσεων και η παραγωγή των υαλοπινάκων Low-E 2ης γενιάς (Solar-E, Sunergy, Eclipse advantage, Cool Lite ST κλπ). Στην διάθεσή μας έχουμε πλέον σήμερα, υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής υψηλής αποδοτικότητας (Low-E High Performance), 3ης γενιάς, οι οποίοι μειώνουν δραματικά τον συντελεστή δυνατότητας εκπομπής (emissivity e). Στην κατηγορία των Low-E High Performance υαλοπινάκων, ανήκουν οι Optitherm, Planitherm, TOP N, SilverStar, Planistar, Energy N, Solarban, Suncool HP, CoolLite KN/SKN, Stop Ray κλπ.
Η βελτίωση του U-value με την χρήση Low-E υαλοπινάκων.
Ένα υαλοστάσιο με διπλό υαλοπίνακα, αποτελούμενο από έναν κοινό υαλοπίνακα 5mm και έναν υψηλής αποδοτικότητας (high performance) υαλοπίνακα 5mm, με 15mm διάκενο, γεμισμένο με αέριο, έχει U = 1,1W/(m2.K).
Για να αντιληφθούμε καλύτερα την βαρύτητα των ανωτέρω τιμών Ug των υαλοστασίων, μπορούμε να τις συγκρίνουμε με τον συντελεστή θερμοπερατότητας ενός τοίχου χωρίς μόνωση στο εσωτερικό του, ο οποίος έχει U=1,5W/(m2.K) περίπου, ενώ ένας τοίχος με μόνωση, έχει U μικρότερο από 0,6W/(m2.K). Ο συντελεστής θερμοπερατότητας (U-Value) στην πράξη εκφράζει τον βαθμό απώλειας σε Watt, ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας.
υαλοπίνακα, για μια διαφορά ενός βαθμού, μεταξύ του εσωτερικού χώρου και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή U-Value, τόσο μικρότερη είναι η μεταφορά (απώλεια) θερμότητας που διαφεύγει μέσω του υαλοστασίου.Ρ(Ισχύς)
Ο μαθηματικός τύπος έχει ως εξής: K (U-Value) = xxxxxxx (S x (θ1-θ0))
Όπου S = η επιφάνεια του υαλοστασίου σε τ.μ. θ1= η θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου θ0= η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος. Λύνοντας την εξίσωση ως προς την Ρ (Ισχύ) έχουμε: Ρ = K x (S x (θ1- θ0 )) που σημαίνει επί παραδείγματι ότι, η ενέργεια που χρειαζόμαστε για να διατηρούμε την εσωτερική θερμοκρασία (θ1) ενός σπιτιού με υαλοστάσια εμβαδού 15 τ.μ., με μονούς υαλοπίνακες και συντελεστή Κ=5,7, στους 20ο τον χειμώνα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία (θ0) είναι 8Ο (θ1- θ0= 12ο), είναι: Ε=5,7x15m2x12o = 1.026Watt * 1h = 1,026KWh την ώρα. Ενώ αν το σπίτι είχε αντίστοιχους διπλούς υαλοπίνακες Low-E με συντελεστή Κ = 1,4 τότε η απαιτούμενη ενέργεια θα ήταν: Ε=1,4x15m2x12o = 252Warr * 1h = 0,252KWh την ώρα.
Το μηνιαίο όφελος εξαρτάται από το κόστος του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ρεύματος (ΔΕΗ).
Υαλοπίνακας Securit
Ο securit υαλοπίνακας κατασκευάζεται από γυαλί που έχει επεξεργαστεί θερμικά, και το οποίο έχει υποβληθεί σε θερμική σκλήρυνση με την μέθοδο της θερμικής καταψύξεως με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμική και μηχανική αντοχή του υαλοπίνακα. Με την εν λόγω μέθοδο παρατηρείται αύξηση της αντοχής του υαλοπίνακα σε κρούση, καθώς και αύξηση της αντοχής σε φορτία.
Επίσης σημαντική είναι η βελτίωση της θερμικής αντίστασης που δύναται να παρουσιάσει ο υαλοπίνακας, γεγονός το οποίο συνεπάγεται αυξημένη αντοχή στις έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές. Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό των υαλοπινάκων ασφαλείας είναι η ασφαλής θραύση τους. Σε περίπτωση θραύσης σπάει σε πολλά και μικρά κομμάτια - θραύσματα και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί, ότι η όποια επιθυμητή κατεργασία κοπή, διάνοιξη οπών, κλπ‐είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί πριν τη διαδικασία θερμικής σκλήρυνσης, καθώς σε συνέχεια αυτής δεν είναι εφικτή.
Χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις όπου πρέπει να τοποθετηθούν εξαρτήματα όπως κλειδαριές, πόμολα και σε περιπτώσεις όπου ο υαλοπίνακας εκθέτεται σε ηλιακή ακτινοβολία.
Υαλοπίνακας Triplex
Ο υαλοπίνακας triplex κατασκευάζεται από δύο ή περισσότερα συγκολλημένα φύλλα γυαλιού, από 3mm το ελάχιστο το καθένα, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται ένα στρώμα ειδικής ελαστικής PVB μεμβράνης δημιουργώντας ένα σε μεγαλύτερο πάχος γυαλί, χωρίς να μεταβάλλεται ουσιαστικά η διαφάνεια του σύνθετου υαλοπίνακα. Η συγκόλληση των υαλοπινάκων πραγματοποιείται με θέρμανση και μετέπειτα πίεση.
Οι εν λόγω υαλοπίνακες παρουσιάζουν γενικά ικανοποιητική αντοχή στις κρούσεις, η οποία εξαρτάται όμως πέρα από τον αριθμό και το πάχος, τόσο των υαλοπινάκων, όσο και των μεμβρανών, από τη σχέση συνάφειας την οποία παρουσιάζει ο υαλοπίνακας με τη μεμβράνη. Αναλυτικότερα, υπάρχει απαίτηση για δυνατότητα αποκόλλησητης μεμβράνης από τον υαλοπίνακα, καθώς το γεγονός αυτό συνεπάγεται τη δυνατότητα παραμόρφωσης της μεμβράνης και κατ’ ουσία τη δυνατότητα απορρόφησης της δημιουργούμενης από την κρούση κινητικής ενέργειας από αυτή κυρίως και όχι από τον υαλοπίνακα. Επίσης οι τρίπλεξ υαλοπίνακες προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια και ανθεκτικότητα από τους κοινούς υαλοπίνακες διότι ότι σε περίπτωση θραύσης, τα θραύσματα παραμένουν προσκολλημένα στην εσωτερική στρώση (μεμβράνη). Τέλος, προσφέρουν αυξημένη ηχομόνωση έναντι της συμβατικής υάλωσης και προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία έως και 99%. Ο υαλοπίνακας triplex είναι διαθέσιμος διάφανος, ματ, σε διάφορα χρώματα και διάφορα πάχη.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι επίπεδοι υαλοπίνακες που προσφέρουν ασφάλεια από τρομοκρατικές επιθέσεις, βανδαλισμούς και πυροβολισμούς. Κατασκευάζονται από triplex γυαλί που αποτελείται από δύο ή περισσότερα στρώματα γυαλιού με περισσότερα από δύο πλαστικά διαστρώματα μεμβρανών. Αναλόγως του πάχους τους και των μεμβρανών που χρησιμοποιούνται έχουν την ικανότητα να σταματούν βλήματα από διάφορους τύπους όπλων καθώς και εργαλεία βανδαλισμών. Το πάχος του υαλοπίνακα ποικίλει από 7mm έως 65μμ. Τοποθετείται κυρίως σε δικαστήρια, δημόσια κτίρια, πρεσβείες, τράπεζες, προξενεία, δημόσια κτίρια, στρατόπεδα και ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Η επιχείρηση μας έχει την δυνατότητα να διαθέτει πιστοποιητικά για αλεξίσφαιρους υαλοπίνακες κατά EN356 κατηγορίες P4A, P6B, P7B καθώς και αντιβαλλιστικά κατά ΕΝ1063 κατηγορίες BR2S, BR3S και BR4S
Απορροφητικοί - Ανακλαστικοί υαλοπίνακες
Η ανάγκη ελέγχου της ηλιακής ακτινοβολίας ανακύπτει κυρίως σε κτίρια με μεγάλα ανοίγματα, άμεσα εκτιθέμενα στον Ήλιο. Με την χρήση των κατάλληλων υαλοπινάκων (solar control), έχουμε την δυνατότητα να παρέμβουμε, μεταβάλλοντας ουσιαστικά δύο μεγέθη. Πρώτον την ποσότητα του εισερχόμενου φυσικού φωτός και δεύτερον την ποσότητα της εισερχόμενης ηλιακής ενέργειας (θερμότητας).
Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι η όποια μείωση της περατότητας της ηλιακής ακτινοβολίας, συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση της περατότητας του ορατού φωτός, δηλαδή του φυσικού φωτισμού.
Οι υαλοπίνακες που μπορούν να ελέγξουν την ηλιακή ακτινοβολία διατίθενται σε δύο τύπους: απορροφητικοί υαλοπίνακες και ανακλαστικοί (coated) υαλοπίνακες. Μάλιστα οι δύο ιδιότητες μπορούν να συνδυαστούν στον ίδιο υαλοπίνακα.
Υαλοπίνακας ανακλαστικός
Οι ανακλαστικοί υαλοπίνακες κατασκευάζονται από λευκό ή χρωματικό γυαλί στην επιφάνεια του οποίου επιστρώνεται ένα λεπτό στρώμα μεταλλικών οξειδίων, πάνω στο οποίο ανακλάται η προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία μειώνοντας δραστικά το θερμικό κέρδος. Έτσι μειώνεται η απορρόφηση ενέργειας από τον υαλοπίνακα και αυξάνεται η θερμότητα του και ανάκλαση του.
Ένα από τα βασικά χρησιμοποιούμενα μέταλλα είναι ο άργυρος, λόγω κυρίως του χαμηλού συντελεστή ακτινοβολίας της θερμότητας που έχει. Η ανακλαστική επίστρωση του αργύρου (ή άλλου μετάλλου) συνδυάζεται με άλλες προ και μετά επιστρώσεις οξειδίων μετάλλων, προκειμένου να επιτευχθεί ο επιθυμητός συντελεστής ανακλαστικότητας και η χρωματική χροιά του γυαλιού.
Οι ανακλαστικόι υαλοπίνακες λόγω της ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας συνιστώνται για τη μείωση των ηλιακών κερδών, αλλά μπορεί να προκαλέσουν θάμβωση στον περιβάλλοντα χώρο και στα γύρω κτίρια.
Απορροφητικοί υαλοπίνακες
Τέτοιοι είναι οι έγχρωμοι υαλοπίνακες (μπρονζέ, φυμέ, πράσινοι, μπλέ κλπ), οι οποίοι έχουν υψηλό συντελεστή απορρόφησης, με αποτέλεσμα να συγκρατούν μεγαλύτερο μέρος ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με τους κοινούς λευκούς υαλοπίνακες. Η συγκρατούμενη ηλιακή ακτινοβολία μετατρέπεται σε θερμότητα η οποία οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας των υαλοπινάκων αυτών. Αποτέλεσμα της συγκράτησης της ηλιακής ακτινοβολίας είναι η μείωση του διερχόμενου φυσικού φωτός ώστε να περιοριστεί στα επιθυμητά επίπεδα, άρα και η μείωση της εισερχόμενης ηλιακής
ενέργειας.
Στις διπλές υαλώσεις, τα χρωματιστά γυαλιά τοποθετούνται στην εξωτερική πλευρά, ώστε η θερμότητα που
συσσωρεύουν να διαχέεται προς το εξωτερικό περιβάλλον. Οι απορροφητικοί αυτοί υαλοπίνακες δεν διαφέρουν από τους κοινούς υαλοπίνακες ως προς την ικανότητα θερμικής εκπομπής, κατά συνέπεια η χρήση τους μειώνεται συνεχώς, καθώς αντικαθίστανται με υαλοπίνακες οι οποίοι συνδυάζουν και χαρακτηριστικά χαμηλής εκπομπής.
Μια βασική παράμετρος της χρήσης έγχρωμων υαλοπινάκων είναι ο κίνδυνος του“θερμικού σοκ”, το οποίο προκαλείται από την ανομοιόμορφη έκθεση της επιφάνειας του γυαλιού στην ηλιακή ακτινοβολία, πράγμα το οποίο οδηγεί σε μεγάλες διαφορές της θερμοκρασιακής βαθμίδας, άρα στην δημιουργία τάσεων πέρα από τα όρια αντοχής του υαλοπίνακα και τελικά στην θραύση του. Μείωση του κινδύνου επιτυγχάνεται με το πλευρικό τρόχισμα των γυαλιών και ελαχιστοποίησή του με την χρήση σκληρυμένων (tempered ή securit) υαλοπινάκων.
Καθρέφτες
Ο καθρέφτης είναι στην ουσία λευκό ή έγχρωμο γυαλί υψηλής ποιότητας με επίστρωση αργύρου στην μία πλευρά του ώστε να ληφθεί περισσότερη από 92% αντανάκλαση οπτικού φωτός. Η επίστρωση αργύρου λαμβάνει ειδική κατεργασία και προστατεύεται από δύο διαφορετικά στρώματα προστατευτικής βαφής.
Οι καθρέπτες υπάρχουν σε λευκό, φυμέ και μπρονζέ χρωματισμούς, μπορούν να κοπούν σε αρκετά σχήματα ανάλογα με την επιλογή σας και χρησιμοποιούνται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. Μπορεί να δεχτεί κάθε επεξεργασία όπως ροντέ και μπιζουτέ.
Πυρίμαχος υαλοπίνακας
Αρκετά οικοδομήματα πρέπει να υπακούουν στους κανονισμούς ασφάλειας όχι μόνο σε περίπτωση εμπρηστικής ενέργειας αλλά και σε περίπτωση πυρκαγιάς έτσι ώστε να καταστεί πιο εύκολη η κατάσβεσή της προτού επεκταθεί. Αυτές οι απαιτήσεις πολύ συχνά καλύπτονται μέσω της χρήσης του πυρίμαχου γυαλιού. Προσφέρονται σε μονολιθικό ή πολυεπίπεδο υαλοπίνακα
Στον πολυεπίπεδο υαλοπίνακα η ουσία που βρίσκεται ανάμεσα, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 120 C, αλλάζει χρώμα και μορφή και αποτρέπει προσωρινά τη διάδοση πυρκαγιάς. Είναι υαλοπίνακας υψηλής ποιότητας με ενσωματωμένο συρμάτινο πλέγμα πάχους 6mm το οποίο καθυστερεί τόσο την θραύση όσο και την εξάπλωση της φωτιάς και του καπνού. Τέτοια υάλωση κατηγοριοποιείται ως Τάξης G (που ανθίσταται φωτιά και προλαμβάνει την διασπορά της φωτιάς και του καπνού για συγκεκριμένη χρονική περίοδο) ή Τάξης F (που έχει τα χαρακτηριστικά της Τάξης G αλλά επιπλέον παρεμποδίζει την διασπορά της ακτινοβολούμενης θερμότητας για συγκεκριμένη χρονική περίοδο).
Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του υαλοπίνακα οφείλει να μη να αυξηθεί περισσότερο από 140 C ώστε να παραμείνει ανεπηρέαστη η επιφάνεια. Για την ακρίβεια, η θερμοκρασία οφείλει να μη υπερβεί τους 180 C. Προκειμένου να διευκρινιστεί ο χρόνος στον οποίο το γυαλί εκπληρώνει τις ανωτέρω απαιτήσεις υπό την επήρεια φωτιάς, το γυαλί φέρει πάνω του έναν αριθμό που δείχνει το χρόνο (σε min), στον οποίο το πυρίμαχο γυαλί καλύπτει τις αλεξίπυρες απαιτήσεις.
Πλεονεκτούν καθώς παρέχουν υψηλό επίπεδο διαπερατότητας φωτός και πλήρης διαφάνεια. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνοι τους ή σε διπλό υαλοπίνακα και είναι κατάλληλοι για εσωτερικές και εξωτερικές εφαρμογές με την χρήση ενός πρόσθετου UV φίλτρου. Τέλος, χρησιμοποιούνται σε συστήματα αποτροπής κλοπών και είναι ιδιαίτερα ηχομονωτικοί ενώ έχουν λάβει διάφορες τεχνικές εγκρίσεις.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπου οι κανονισμοί των κτιρίων το απαιτούν και όπου ο φυσικός φωτισμός και η διαφάνεια είναι βασικοί παράγοντες όπως νοσοκομεία και εργαστήρια, σχολεία και γραφεία, ξενοδοχεία και εστιατόρια, θέατρα και μουσεία, εμπορικά κέντρα και υπόγειοι σταθμοί, τράπεζες, κ.λ.π.
Το πυρίμαχο γυαλί πρέπει να διαθέτει τις ακόλουθες ιδιότητες:
- Χαμηλή ανάφλεξη
- Χαμηλή διάδοση φωτιάς
- Ελάχιστη επιφανειακή διασπορά φλόγας
- Ελάχιστη ακτινοβολία ανάφλεξη
Κουρμπαριστοί υαλοπίνακες
Οι κουρμπαριστοί υαλοπίνακες κατασκευάζονται από επίπεδα γυαλιά τα οποία τοποθετούνται στο φούρνο, θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, παίρνουν το κυρτό σχήμα από το καλούπι και στο τέλος ψύχονται. Αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας είναι ένα γυαλί με υψηλή αισθητική.
Υαλοπίνακας αυτοκαθαριζόμενος
Οι αυτοκαθαριζόμενοι υαλοπίνακες κατασκευάζονται από λευκό ή χρωματικό γυαλί στην επιφάνεια του οποίου επιστρώνεται ένα λεπτό στρώμα μεταλλικών οξειδίων και συγκεκριμένα διοξείδιο του τιτανίου, το οποίο διαλύει τη βρωμιά χωρίς να αφήνει στίγματα. Σε περίπτωση βροχής το νερό λειτουργεί ως επιπλέον παράγοντας καθαριότητας του γυαλιού. Οι αυτοκαθαριζόμενοι υαλοπίνακες τοποθετούνται κυρίως σε ψηλά και ογκώδη κτίρια στα οποία είναι δύσκολη η πρόσβαση για καθαριότητα.
Υαλοπίνακας ψηφιακής εκτύπωσης
Ο υαλοπίνακας ψηφιακής εκτύπωσης κατασκευάζεται από διαφόρου χρώματος και τύπο γυαλιού (triplex, security, φιμέ, μπρονζέ, καθρέφτης) πάνω στο οποίο τυπώνεται οποιοδήποτε σχέδιο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων ανάλογα με τις προτιμήσεις του πελάτη . Μπορεί να τοποθετηθεί π.χ. σε πλάτη κουζίνας, εσωτερικούς χώρους, γραφεία και οπουδήποτε αλλού θέλουμε να δώσουμε μια διαφορετική πινελιά στον χώρο. Το αποτέλεσμα του είναι μοναδικό και έχει ως σκοπό την υψηλή αισθητική στο χώρο.
Τα υαλότουβλα μπορεί να είναι διαφανή, έγχρωμα, αμμοβολής, με διάφορες συνθέσεις, fusing, επίσης για εξαερισμό χώρων, σε πλαίσια για δημιουργία παράθυρων. Με τα καμπύλα και τα γωνιακά υαλότουβλα μπορούν να υλοποιηθούν και τα πιο περίπλοκα αρχιτεκτονικά σχέδια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν στοιχείο της όψης των κτιρίων, συμβάλλοντας καθοριστικά στο σχεδιασμό τους. Τέλος, παρέχουν δυνατότητα εξαερισμού στο χώρο σε συνδυασμό με ειδικά πλαίσια παραθύρου (ενός ‐ δύο ‐ τεσσάρων υαλότουβλων) και έχουν μεγάλη αντοχή σε κτυπήματα εξασφαλίζοντας ασφάλεια όταν τοποθετούνται στους εξωτερικούς τοίχους.
Υαλότουβλα
Τα τελευταία χρόνια στις σύγχρονες κατασκευές τα υαλότουβλα αποτελούν ένα μοναδικής αισθητικής βασικό δομικό υλικό με αμέτρητες δυνατότητες. Και αυτό διότι προσφέρουν άπλετο φως μέχρι και 75%, θερμομόνωση και ηχομόνωση, ασφάλεια και αντοχή σε κρούσεις και δυνατότητα απομόνωσης ενός χώρου χωρίς να μειώνουν το φωτισμό. Επίσης, είναι εύκολα στην τοποθέτηση, αντικαθιστούν τα παράθυρα εκεί που απαγορεύονται και δεν χρειάζονται συντήρηση, σοβάντισμα, βάψιμο.
Τα υαλότουβλα μπορεί να είναι διαφανή, έγχρωμα, αμμοβολής, με διάφορες συνθέσεις, fusing, επίσης για εξαερισμό χώρων, σε πλαίσια για δημιουργία παράθυρων. Με τα καμπύλα και τα γωνιακά υαλότουβλα μπορούν να υλοποιηθούν και τα πιο περίπλοκα αρχιτεκτονικά σχέδια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν στοιχείο της όψης των κτιρίων, συμβάλλοντας καθοριστικά στο σχεδιασμό τους. Τέλος, παρέχουν δυνατότητα εξαερισμού στο χώρο σε συνδυασμό με ειδικά πλαίσια παραθύρου (ενός ‐ δύο ‐ τεσσάρων υαλότουβλων) και έχουν μεγάλη αντοχή σε κτυπήματα εξασφαλίζοντας ασφάλεια όταν τοποθετούνται στους εξωτερικούς τοίχους.